Phishing via sms en telefoongesprekken 

12-06-2019: Vandaag zijn er phishing sms-berichten verstuurd uit naam van Intrum Justitia. In de sms wordt de ontvanger gevraagd om direct te betalen om een beslagprocedure te voorkomen. Deze sms-berichten zijn vals en wij willen u uitdrukkelijk waarschuwen om niet op de link in het bericht te klikken. 

12-06-2019: Wij ontvangen berichten dat mensen gebeld worden door personen die zich voordoen als medewerkers van 'Intrum Justitia'. Op dreigende toon wordt daaropvolgend een directe betaling geëist. 
Let op: dit zijn geen telefoongesprekken vanuit Intrum. Hier is sprake van fraude (phishing). 

Meer lezen over het sms-bericht of de telefoongesprekken. Klik dan hier.

Phishing via sms

Op 12 juni 2019 zijn er phishing sms-berichten verstuurd uit naam van Intrum Justitia. In de sms wordt de ontvanger gevraagd om direct te betalen om een beslagprocedure te voorkomen. Deze sms-berichten zijn vals en wij willen u uitdrukkelijk waarschuwen om niet op de link in het bericht te klikken.

Hoe ziet het sms-bericht eruit?

Wanneer u een sms heeft gekregen van een telefoonnummer dat u niet kent en de volgende tekst bevat, willen wij u uitdrukkelijk vragen om deze sms te verwijderen. Klik niet op de link! Het gaat hier om een valse (phishing) e-mail. 

Voorbeeld van phishing sms
Wanneer u per ongeluk op de link klikt, landt u op een betaalpagina. Pas op: betaal alstublieft niet. De pagina is vals en wordt gebruikt door criminelen die uit zijn op uw betaalgegevens. Zorg ervoor dat u de pagina direct sluit.
Valse betaalomgeving

Wanneer u per ongeluk op de link klikt, komt u terecht in een betaalomgeving. Let op: betaal niet! Wij willen u uitdrukkelijk verzoeken de website te sluiten. De e-mail is vals en het werk van criminelen die mogelijk uit zijn op uw betaalgegevens. 

Wat gebeurt er als ik geklikt heb?

  • Heeft u wachtwoorden ingevuld? Verander deze dan direct. Ook op andere websites waar u hetzelfde wachtwoord gebruikt.
  • Heeft u creditcardgegevens ingevuld? Neem dan contact op met uw creditcardmaatschappij.
  • Heeft u een e-mailadres ingevuld? Dan kunt u (meer) spam ontvangen. Klik bij spam niet op het linkje om u af te melden als het geen bekende partij is of als u geen relatie met het bedrijf heeft, bijvoorbeeld door een bestelling. Spammers zien dit als een bevestiging dat de mail ontvangen is. U ontvangt dan nog meer spam.
  • Heeft u per ongeluk betaald? Neem dan alstublieft contact op met uw bank. 

Fraude Helpdesk

Intrum heeft het valse bericht gemeld bij de  Fraude Helpdesk. Op de website van de Fraude Helpdesk wordt gemeld dat er een vals bericht is uitgegaan vanuit 'Intrum Justitia'.

Let op: het bericht is absoluut niet afkomstig van Intrum.

Melding maken bij Fraude Helpdesk

Op de website van de Fraude Helpdesk kunt u melding maken van het feit dat u het slachtoffer bent van een phishing actie. De site is https://www.fraudehelpdesk.nl/

Ik word gebeld door een onbekend nummer!

Wordt u gebeld door een onbekend nummer met het dreigende verzoek te betalen? Beantwoord dit verzoek dan absoluut niet, maar meld dit online bij de Fraude Helpdesk. U bent in dit geval niet gebeld door Intrum, maar door criminelen die phishing berichten verspreiden.

Hoe herken ik phishing berichten?

De Consumentenbond heeft hier duidelijke informatie over op haar website: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/phishing-via-sms

Kijk bij twijfel altijd even op de website van de betreffende organisatie waarvan de naam misbruikt wordt of op de website van de Fraude Helpdesk.