Valse berichten 

15-08-2019: Vandaag zijn er valse sms-berichten verstuurd uit naam van Intrum Justitia. In de sms wordt de ontvanger gevraagd om direct te betalen om inbeslagname te voorkomen. Deze sms-berichten zijn vals en wij willen u uitdrukkelijk waarschuwen om niet op de link in het bericht te klikken. Hier is sprake van fraude (phishing). U kunt hiervan melding maken bij de Fraude Helpdesk.

Meer informatie over het sms-bericht? Klik dan hier

15-08-2019: Wij ontvangen verontrustende berichten van personen die gebeld worden door een partij die zich voordoet als 'Intrum Justitia' en op dreigende wijze om een betaling vraagt om inbeslagname te voorkomen. Hier is sprake van fraude (phishing). Verbreek alstublieft de verbinding en zoek bij twijfel contact met Intrum via info.klanten@intrum.com. 
 

Wat zijn verdachte e-mails?

Bekijk de verschillende voorbeelden van valse e-mails en vergelijk deze met uw eigen verdachte e-mail.

De e-mails die momenteel geregeld verspreid worden zijn van het type (Crypto) Ransomware. Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw computer of de bestanden op uw computer.

De digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als de politie, een grote bank of in dit geval Intrum. U zou zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen of een nog niet betaalde vordering open hebben staan.

Niets is minder waar: het bericht is afkomstig van criminelen. De politie adviseert u tegen (Crypto)Ransomware te wapenen door antivirusprogramma’s te gebruiken, updates te installeren en back-ups te maken van de gegevens op uw computer. 

In veel gevallen markeert uw e-mail programma of e-mail provider het bericht al als SPAM. Is er toch (Crypto)Ransomware op uw computer geïnstalleerd? Dan kunt u via decryptie software de controle over uw computer weer proberen terug te krijgen.

Op deze betrouwbare website van o.a. Europol en de politie zijn decryptiesleutels voor een aantal soorten (Crypto)Ransomware kosteloos te downloaden.

Phishing e-mails zijn e-mails die ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie. Phishing kan niet alleen via e-mail maar ook  telefonisch, per SMS, via websites of via Social media gebeuren. Criminelen doen dit om geld van uw bankrekening te kunnen stelen.

E-mails waarin gevraagd wordt met Bitcoins te betalen zijn ook valse e-mails. Intrum zal nooit om een betaling in Bitcoins in vragen.