Vals sms-bericht en valse e-mail 

Let op: Op 23-9-2020 zijn frauduleuze sms-berichten verstuurd waarin de naam van Intrum misbruikt is. Deze sms-berichten zijn vals. Hierin wordt gevraagd om direct te betalen om een beslagprocedure te voorkomen. Doe dit niet. Meer lezen over het bericht? Klik hier

Let op: Op 24-09-2020 zijn frauduleuze e-mailberichten verstuurd. De e-mailberichten zijn afkomstig van rechtsmaatregelen@dienstfinancieeltoezicht.org. We adviseren dit bericht te verwijderen. Meer lezen? Klik hier

Let op: Op 25-09-2020 ontvangen wij berichten dat fraudeurs personen bellen met een openstaande rekening van 'Intrum Justitia'. Zij maken gebruik van het e-mailadres berend.hoenderdos.intrum.justitia@gmail.com. Wees hierop alert. Dit is vals. Meer lezen? Klik hier.

Wat zijn verdachte e-mails?

Bekijk de verschillende voorbeelden van valse e-mails en vergelijk deze met uw eigen verdachte e-mail.

De e-mails die momenteel geregeld verspreid worden zijn van het type (Crypto) Ransomware. Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw computer of de bestanden op uw computer.

De digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als de politie, een grote bank of in dit geval Intrum. U zou zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen of een nog niet betaalde vordering open hebben staan.

Niets is minder waar: het bericht is afkomstig van criminelen. De politie adviseert u tegen (Crypto)Ransomware te wapenen door antivirusprogramma’s te gebruiken, updates te installeren en back-ups te maken van de gegevens op uw computer. 

In veel gevallen markeert uw e-mail programma of e-mail provider het bericht al als SPAM. Is er toch (Crypto)Ransomware op uw computer geïnstalleerd? Dan kunt u via decryptie software de controle over uw computer weer proberen terug te krijgen.

Op deze betrouwbare website van o.a. Europol en de politie zijn decryptiesleutels voor een aantal soorten (Crypto)Ransomware kosteloos te downloaden.

Phishing e-mails zijn e-mails die ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie. Phishing kan niet alleen via e-mail maar ook  telefonisch, per SMS, via websites of via Social media gebeuren. Criminelen doen dit om geld van uw bankrekening te kunnen stelen.

E-mails waarin gevraagd wordt met Bitcoins te betalen zijn ook valse e-mails. Intrum zal nooit om een betaling in Bitcoins in vragen.