Studenten: hoe beheer je je geld?

Het is niet altijd gemakkelijk om als student de eindjes aan elkaar te knopen, vooral als je niet meer thuis woont. Het bijhouden van een budget zal voorkomen dat je overweldigd raakt en zal je voorbereiden op de toekomst. Hier zijn onze tips om financieel stabiel te blijven.

Het opstellen van je studentenbudget

Het opzetten van een studentenbudget lijkt op het opzetten van een standaard huishoudbudget. Je moet je inkomsten en uitgaven berekenen en vervolgens je maandelijkse uitgaven nauwlettend in de gaten houden en aanpassen indien nodig.

Huisvesting

Huisvesting is waarschijnlijk het grootste uitgavengebied, of je nu in een universiteitsaccommodatie verblijft of in particuliere accommodatie.

Als je privé huurt, kan de prijs variëren afhankelijk van of het appartement gemeubileerd is. Het kan de moeite waard zijn om elke maand iets meer te betalen voor een gemeubileerd appartement, aangezien dit over het algemeen een goedkopere en minder stressvolle optie kan zijn.

Zorg ervoor dat je budget reserveert voor kosten zoals water en elektriciteit. Om een nauwkeurige schatting te maken, vraag je de eigenaar of voormalige huurder naar de geschatte kosten. Samenwonen met andere studenten is ook een goede manier om je kosten te verlagen.

Maaltijdkosten

Plan vooruit om maaltijdkosten te verlagen, zodat je niet afhankelijk wordt van gemaksvoedsel en afhaalmaaltijden. Overweeg om samen met vrienden te koken om je uitgaven te verlagen. Mogelijk heb je ook toegang tot een gesubsidieerde kantine of restaurant op de universiteit of hogeschool.

Vervoer en communicatie

De kosten van openbaar vervoer variëren afhankelijk van de locatie, dus ontdek wat de kosten zijn in jouw regio. Als je dicht bij de universiteit woont, kun je misschien overal naartoe lopen of een goedkope fiets aanschaffen om je te verplaatsen.

Voor telefoon en internet kun je zoeken naar voordelige plannen voor je smartphone en internetverbinding. Als je accommodatie dit toestaat, kies dan voor ADSL in plaats van glasvezel voor een voordeliger pakket.

Variabele kosten

Een strak budget betekent niet dat je niet van het leven kunt genieten. Reserveer een maandelijks budget voor sociale activiteiten en andere discretionaire uitgaven. Zorg ervoor dat je plant voor een stijging van de kosten aan het begin van het schooljaar, zoals universiteitsgeld, verzekering en de benodigde studiematerialen.

Sommige ouders hebben de middelen om hun kinderen te helpen, anderen zullen profiteren van studiebeurzen. Sommige studenten zullen moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Ongeacht, het is gebruikelijk om financiële moeilijkheden te ervaren als student, dus schaam je niet en aarzel niet om hulp te vragen als je het nodig hebt.

3 Gouden Regels om je budget te stimuleren

Het vasthouden aan je budget zal je helpen bij het beheren van de financiële ervaring van het student zijn. Hier zijn drie gouden regels om te helpen...

Plan vooruit

Bij het opstellen van je budget, neem zoveel mogelijk kosten op. Hoe meer je weet waar je staat en waar je naartoe gaat, hoe waarschijnlijker het is dat je op koers blijft.

Als je je zorgen maakt, wacht dan niet, praat met de organisaties waar je geld aan verschuldigd bent. Leg je situatie uit en vraag om een vriendelijke oplossing met een betalingsregeling. Het verbergen van je financiële problemen betekent dat je het risico loopt om meer te betalen aan rente en kosten.

Wees waakzaam

Een strak budget vereist meer discipline omdat je weinig foutmarge hebt. Vergeet niet om je rekeningen regelmatig te controleren, minstens één keer per week. De meeste banken bieden mobiele apps om je uitgaven in real-time bij te houden. Vergelijk je werkelijke financiële situatie en je verwachte budget, zodat je aanpassingen kunt maken indien nodig. Dit stelt je in staat om je levensstijl aan te passen aan je situatie en hulp te zoeken indien nodig.

Je bank kan je helpen met studieleningen, spaaroplossingen of rood staan, maar wees voorzichtig met consumptief krediet, dat vaak leidt tot overmatige schulden. Vraag advies aan de mensen om je heen voordat je iets ondertekent.

Wijs uitgeven

Hoewel sommige uitgaven vaststaan, kun je andere verminderen door op zoek te gaan naar aanbiedingen en van leverancier te veranderen wanneer je een goedkopere optie ziet.

Leer ook verstandig uit te geven: koop seizoensproducten om te koken, let op aanbiedingen, maak gebruik van Happy Hours, koop in bulk, kook grotere hoeveelheden voor meerdere dagen.

Probeer lokale online marktplaatsen om meubels of huishoudelijke apparaten te kopen wanneer je verhuist. In de grote studentensteden zal er tijdens de zomerperiode geen gebrek zijn aan aanbiedingen en kun je aanzienlijke bedragen besparen.

Er zijn veel workshops over budgettering voor studenten en het internet staat vol met tips om geld te besparen, dus zoek naar meer informatie. Een budget bijhouden als student is niet gemakkelijk, maar het zal je voorbereiden op de toekomst en ervoor zorgen dat je de arbeidsmarkt betreedt met goede financiële vaardigheden en gewoonten.