Zero waste - een nieuwe levensfilosofie?

Elk jaar verspillen consumenten miljoenen tonnen voedsel. Alomtegenwoordig consumentisme en de brede beschikbaarheid van producten hebben ons gewend gemaakt aan het hebben van alles binnen handbereik. We kopen meer dan vroeger en sparen minder. Tegelijkertijd groeien onze schulden. We moeten onze aanpak van uitgaven veranderen, en een zero waste-filosofie kan ons daarbij helpen.

Verspilling van kostbare hulpbronnen

Velen van ons geven toe voedsel te verspillen. Een deel hiervan wordt veroorzaakt door impulsieve aankopen - we kopen zonder vooraf te plannen - en we bereiden ook grotere porties voor dan we kunnen eten. De media en reclame moedigen ons aan om meer voedsel en producten te kopen dan we nodig hebben. Helaas is dit gedrag niet alleen slecht voor het milieu, maar ook slecht voor onze portemonnee. Ons geld belandt letterlijk in de prullenbak.

Zero waste

Gelukkig groeit het bewustzijn en nemen we langzaam betere gewoonten aan. De zero waste-filosofie is een levensstijl waarin we proberen zo min mogelijk afval te creëren en het milieu niet te vervuilen, wat voornamelijk kan worden bereikt door redelijk te consumeren.

In de praktijk komt zero waste neer op vijf regels: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren:

  1. Weigeren: weiger items te accepteren die we niet nodig hebben, zoals plastic tassen tijdens het winkelen of producten in wegwerppakketten.
  2. Verminderen: verminder het aantal items dat we dagelijks gebruiken. Laten we de hoeveelheid kleding die we kopen beperken en onnodige kleding ruilen met vrienden of schenken aan liefdadigheid. Waarom niet een 'capsulegarderobe' hanteren, ruimte vrijmaken in de kast en er tegelijkertijd voor zorgen dat we kleding hebben voor elke gelegenheid.
  3. Hergebruiken: hergebruik items die je normaal gesproken zou weggooien en koop tweedehands items (zoals kleding of boeken). Tweedehandswinkels beleven een renaissance en je kunt er echte pareltjes vinden. Laten we ook het potentieel zien in overgebleven voedsel - bijvoorbeeld soep maken met restjes groenten en vlees.
  4. Recyclen: items hergebruiken in plaats van ze weg te gooien. Gebruik bijvoorbeeld jampotten om je eigen conserven te maken of dingen op te slaan, of gebruik oud plastic als vuilniszakken.
  5. Composteer: scheid afval. Organisch afval moet via een natuurlijk rottingsproces "terug naar de natuur" worden gestuurd.

Er is nog een principe van zero waste: reparatie. Overweeg kapotte items te repareren in plaats van ze snel af te schrijven en weg te gooien. Fabrikanten van elektronische apparatuur hebben meestal de verplichting om een defect product te repareren of te vervangen gedurende twee jaar. Dankzij dit kunnen we geld besparen bij het kopen van een nieuwe tv of computer, en dragen we niet bij aan de enorme hoeveelheid elektronisch afval. Een andere tip is om producten van goede kwaliteit te kopen, die meestal langer meegaan dan producten van goedkope en slechte materialen.

Wat kunnen we nog meer doen om geld te besparen?

In plaats van elke dag naar de winkel te gaan, winkelen we eens per week in de supermarkt met een vooraf opgestelde lijst en vullen we alleen regelmatig verse producten aan. Weersta de drang tot impulsief kopen en laat je niet verleiden door promoties die ons aansporen om meer te kopen dan we nodig hebben.

Neem herbruikbare tassen mee tijdens het winkelen en drink koffie uit je eigen thermomok. Gebruik het openbaar vervoer, de fiets of ga te voet wanneer dat mogelijk is - een maandkaart is waarschijnlijk goedkoper dan brandstof kopen en helpt ook het milieu. Laten we afstappen van flessenwater ten gunste van kraanwater - in veel steden is kraanwater net zo zuiver als gebotteld water, en bevat zelfs meer mineralen.

Kleine dagelijkse gewoonten helpen ons niet alleen het milieu te redden, maar voorkomen ook schulden. Als we leren om verstandig om te gaan met de dingen om ons heen, zullen we onze financiën en de planeet helpen. En als de zero waste-filosofie nieuw voor ons lijkt, laten we dan onthouden dat onze grootmoeders op een vergelijkbare manier handelden. Zij leefden vaak gedwongen door omstandigheden volgens deze richtlijnen. Laten we hun ervaring gebruiken en een positief effect op onze financiën ervaren.