Let op: vals sms-bericht 

Wij waarschuwen voor een vals sms-bericht waarin Intrum genoemd wordt. Het bericht is afkomstig van een onbekend telefoonnummer (vb. 5638324383372522). Klik niet op een link in het bericht en verwijder het sms-bericht. Wij hebben melding gemaakt van het valse bericht. 

Kredietgebruik in een crisis: een goed idee of een slechte zet?

Zelfs met een goed beheerd budget is niemand immuun voor een financiële tegenvaller. Het verlies van een baan, een grote onverwachte rekening, een defect huishoudelijk apparaat of zelfs een ernstige autopech zijn allemaal onzekerheden waarmee we soms geconfronteerd worden..

Hoewel noodspaargeld ideaal is voor dit soort situaties, hebben we niet allemaal de reserves die nodig zijn om de dingen aan te pakken die het leven ons toeslingert. Dat brengt ons ertoe om naar krediet te kijken als een manier om het gat te dichten. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van deze aanpak?

Wat voor soort krediet is beschikbaar?

In geval van een onverwachte uitgave zijn consumentenkredieten een verleidelijke manier om een rekening te betalen. Deze variëren in omvang en kunnen worden uitgeleend door een bank of andere financiële instellingen en bedrijven.

Dit kan omvatten:

  1. Krediet om een artikel zoals een auto of meubelstuk te financieren. Het krediet wordt meestal aangeboden door de verkoper en de verkoop wordt geannuleerd als het krediet wordt geweigerd.
  2. Leningen die naar eigen inzicht kunnen worden gebruikt en in de loop van de tijd worden terugbetaald.
  3. Betalingsfaciliteiten aangeboden door supermarkten en andere bedrijven.

Snelle en gemakkelijke oplossing

Het belangrijkste voordeel van consumentenkrediet ligt in de snelle beschikbaarheid van geld dat je vervolgens geleidelijk kunt terugbetalen. Dit type krediet profiteert van een wettelijk kader dat de consument beschermt: je hebt bijvoorbeeld een bepaalde periode om je terug te trekken als je intussen een andere oplossing vindt.

Consumentenkrediet is meestal goedkoper dan een geautoriseerd bankkrediet, waarvan de kosten buitensporig kunnen zijn als het niet heel snel wordt terugbetaald. Je moet echter vermijden om jezelf in een nog ingewikkeldere situatie van schulden te brengen door een lening af te sluiten om je overmatige debetsaldo te dekken. Als je schulden uit de hand lopen, zoek dan financieel advies en praat met je geldverstrekker.

Tot slot is consumentenkrediet vaak vervroegd aflosbaar zonder boete, wat je de flexibiliteit geeft om zo snel mogelijk uit de schulden te komen.

Verborgen gevaren

De beslissing om al dan niet krediet te verlenen, wordt genomen door de geldverstrekker en zal afhangen van je solvabiliteit en je vermogen om terug te betalen. Hoewel een lening of ander krediet tijdelijke ademruimte biedt, zal het op middellange of lange termijn moeten worden terugbetaald.

Afhankelijk van het gekozen type krediet kan de kost van lenen bijzonder hoog zijn. Consumentenkrediet is de belangrijkste reden voor overmatige schuldenlast van huishoudens. Het geeft ook de illusie dat je op elk moment alles kunt kopen.

Het is belangrijk om niet in deze val te trappen en rekening te houden met de aflossingsvoorwaarden, inclusief de rente en de verschillende kosten die van toepassing kunnen zijn. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om van te leven terwijl je de maandelijkse betalingen nakomt.

Bij het gebruik van krediet is het zinvol om een enkele, specifieke lening te kiezen voor de kortst mogelijke tijd terwijl je je financiën weer op orde brengt.