Let op: vals sms-bericht 

Wij waarschuwen voor een vals sms-bericht waarin Intrum genoemd wordt. Het bericht is afkomstig van een onbekend telefoonnummer (vb. 5638324383372522). Klik niet op een link in het bericht en verwijder het sms-bericht. Wij hebben melding gemaakt van het valse bericht. 

Spaarplan - hoe je je spaargeld kunt plannen

Wil je graag meer geld kunnen sparen? Met een spaarplan is het makkelijker om je doel te bereiken. Hier zijn onze beste tips voor het opzetten van een bloeiende spaarrekening.

Veel mensen denken dat sparen moeilijk is, maar als je controle hebt over je inkomsten en uitgaven, moet het mogelijk zijn om kleine bedragen opzij te zetten.

Krijg een overzicht van je uitgaven

Om meer te kunnen sparen, moet je minder uitgeven. Daarom is het eerste wat je moet doen, een overzicht krijgen van waaraan je je geld uitgeeft. De meeste mensen weten wel wat er elke maand binnenkomt op hun rekening, maar velen vergeten te controleren waar het geld naartoe gaat. Bekijk je bankafschrift voor een normale maand en zie waar je geld naartoe gaat. Zodra je een overzicht hebt van je uitgaven, ben je klaar om te proberen ze te verminderen.

Stel een budget op

Het is geen geheim dat geld besparen een goed inzicht in je financiën vereist. Om je te helpen je geld te beheren, is het belangrijk om een budget op te stellen. In het budget moet je een overzicht hebben van:

  • Inkomen
  • Verschillende soorten uitgaven
  • Geld voor spaargeld

Scheid je uitgaven in verschillende categorieën, zodat je een duidelijker beeld krijgt van je uitgaven en waar je mogelijk wat kunt besparen. Bereken hoeveel je per maand wilt sparen en stel je budget dienovereenkomstig in.

Tip: Houd je budget beschikbaar op je mobiel, zodat je op elk moment je geld kunt controleren.

Verander de manier waarop je over geld denkt

Goed financieel beheer betekent vermijden om meer uit te geven dan je verdient. Het verminderen van uitgaven kan moeilijk zijn voor velen. Als je een overzicht hebt van je uitgaven en weet waar je kunt besparen, ben je op de goede weg.

Er zijn verschillende oefeningen die je kunnen helpen om anders over geld te denken en de verleiding om uit te geven te vermijden. Een belangrijke tactiek is het uitstellen van een beslissing. Je merkt misschien dat je van gedachten verandert.

Een andere nuttige tactiek is om een aankoop te bekijken in de context van je uurloon. Bereken hoeveel uur je moet werken om iets te kunnen betalen. Is het de moeite waard? Je kunt ook proberen om alleen contant te betalen voor dingen. Dan kun je alleen het geld uitgeven dat je al hebt besloten dat je kunt missen.

Heb realistische spaardoelen

Naast een budget moet je doelen stellen voor je spaargeld. Deze doelen moeten realistisch zijn in verhouding tot je inkomen en uitgaven.

Of het nu gaat om een eigen woning kopen of een nieuwe keuken installeren, het is wijs om een spaardoel te stellen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Je kunt ook een langetermijnspaardoel van vijf jaar opzetten. Naarmate je het bedrag maandelijks ziet groeien, zal het je motiveren om meer te sparen.

Samengestelde rente betekent dat je geld meer zal groeien naarmate je meer spaart. Als je spaart op een rekening met hoge rente of een beleggingsrekening, zullen de resultaten nog positiever zijn. Gebruik een spaarcalculator om te controleren hoeveel je aan rente en samengestelde rente zult krijgen en beslis over een spaardoel dat bij je financiën past.

Je kunt op verschillende manieren sparen, zoals een gewone spaarrekening, een spaarrekening met hoge rente, aandelen en fondsen. Vraag je bank om tips en advies over sparen op verschillende manieren.

Tip: Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken.

Maak een spaarplan

Spaardoelen werken niet goed zonder een plan voor het daadwerkelijke sparen. Bekijk het sparen als een langetermijnproces in plaats van maand na maand rigide te zijn. Sommige maanden van het jaar is het makkelijker om wat extra geld opzij te zetten dan andere. Het spaarplan kan flexibel zijn om rekening te houden met vakanties en andere onregelmatige uitgaven, zolang je maar werkt aan het totale bedrag aan het eind van het jaar.

5 tips die het makkelijker maken om je aan een spaarplan te houden

Betaal jezelf eerst

In plaats van te kijken wat je aan het einde van de maand overhoudt, geef prioriteit aan het betalen van je spaargeld wanneer je betaald wordt.

Stel een automatische overboeking in

Stel een automatische overboeking in om geld over te maken naar je spaarrekening op de dag dat je betaald wordt. Dit helpt om de verleiding te vermijden om geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt.

Spaar al het extra inkomen

Als je een salarisverhoging krijgt of een onverwachte financiële bonus ontvangt, kan het verleidelijk zijn om je uitgaven te verhogen. Maak in plaats daarvan een gewoonte om al het extra inkomen geheel of gedeeltelijk op een spaarrekening te zetten.

Maak verschillende spaarrekeningen aan

Naast het opzetten van verschillende soorten spaardoelen, moet je ook spaarrekeningen aanmaken voor verschillende doeleinden. De meeste online banken stellen je in staat om dit eenvoudig te doen. Een motiverende tip is om de spaarrekeningen namen te geven zoals 'droomhuis', 'reizen naar Thailand' of 'nieuwe keuken'. Andere rekeningen die je zou moeten hebben, zijn een lopende rekening en een buffer-/nooduitgavenrekening. Bovendien is het raadzaam om vroeg te beginnen met pensioensparen.

Blijf trouw aan je spaarplan en budget

Om je spaardoelen te bereiken, is het belangrijk om trouw te blijven aan het spaarplan. Soms zijn er maanden waarin je onverwachte uitgaven hebt, waardoor het moeilijk is om te sparen. Probeer in andere maanden meer te sparen, zodat je je spaardoel voor het jaar bereikt. Met een realistisch spaarplan, budget en gezond verstand kun je de spaarpot vullen.