Cupido schiet gat in hand millennials: 6 tips voor een Valentijn zonder financiële zorgen

Valentijnsdag is een van de populairste feestdagen voor Nederlandse consumenten om geld uit te geven aan cadeaus. Met name retailers, webshops, bloemisten, juweliers en restaurants kunnen voorafgaand aan Valentijnsdag een flinke omzetstijging verwachten. Om hun liefde te tonen, voelen veel Nederlanders zich echter gedwongen om meer uit te geven dan ze zich kunnen veroorloven. Uit recent onderzoek van financieel dienstverlener Intrum blijkt zelfs dat één op de drie Nederlandse millenials (33%) aankopen steeds vaker achteraf betaalt om hun sociale- en liefdesleven te kunnen bekostigen. Dit kan snel leiden tot schulden, zeker nu steeds meer webwinkels de “buy now, pay later”-oplossingen aanbieden. Een Valentijn zonder zorgen? Guy Colpaert, directeur bij Intrum, vertelt over waarom achteraf betalen schulden in de hand kan werken en deelt zes tips om Valentijnsdag zorgeloos door te komen.

Achteraf betalen is solliciteren naar schulden

Een van de belangrijkste redenen waarom "buy now, pay later"-oplossingen schulden van huishoudens kunnen verhogen, is omdat het makkelijker gemaakt wordt om impulsaankopen te doen. Wanneer de consument niet vooraf voor een aankoop hoeft te betalen, is de kans groter dat hij onvoldoende nadenkt of hij het zich wel kan veroorloven. Een andere reden waarom achteraf betaaloplossingen schulden in de hand kunnen werken, is dat mensen het zicht op hun betaalverplichtingen mogelijk verliezen wanneer ze gebruik maken van deze vorm van krediet. Het verliezen van het overzicht kan leiden tot de ongewenste aanrekening van administratiekosten. Dit is niet alleen negatief voor de consument, maar ook voor de e-commerce organisatie. Het vergroten van de financiële voetafdruk van het incassobeleid door hogere kosten voor de klant is niet goed voor het imago van de webwinkel. Het is daarom cruciaal om als webwinkel een adequaat en klantvriendelijk incassoproces in te richten om uiteindelijk een goede klantbeleving te kunnen realiseren. Maar hoe kun je als consument tóch zorgen voor een leuke Valentijnsdag zonder bang te hoeven zijn om meer uit te geven dan je je kunt veroorloven? Hieronder zes tips voor een Valentijnsdag zonder financiële zorgen.

  1. Wees persoonlijk: de beste geschenken en ervaringen zijn niet altijd de duurste. Neem de tijd om iets zinvols en persoonlijks te bedenken.
  2. Praat met je partner: misschien maakt hij of zij zich ook zorgen over geld? Spreek af om niet te veel geld uit te geven en in plaats daarvan samen tijd door te brengen.
  3. Kies een andere dag: op Valentijnsdag zijn de prijzen vaak veel hoger dan normaal. Kies daarom een andere dag om uit eten te gaan.
  4. Zoek een koopje: twee derde van de respondenten uit ons recente onderzoek wil de stijgende prijzen aanpakken door online naar koopjes te zoeken en meer dan de helft (54%) winkelt in discountwinkels om geld te besparen. Kijk dus goed rond om geld te besparen.
  5. Gratis: er zijn talloze gratis alternatieven om Valentijnsdag te vieren - maak bijvoorbeeld een romantische wandeling, steek thuis wat kaarsen aan en breng tijd door met je partner.
  6. Plan om terug te betalen: als je gebruik maakt van achteraf betaal-oplossingen of geld leent om Valentijns uitgaven te financieren, houd je dan aan je budget en zorg voor een realistisch betalingsplan.

Met deze tips kom je als consument niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat Cupido ook dit keer weer raak schiet, maar dan recht in je hart. Merk je dat het toch lastig wordt om aan betalingsverwachtingen te voldoen? Wacht niet en neem contact op met de webwinkel om duidelijke betaalafspraken te maken.