Financial Wellbeing Barometer 2022

De Financial Wellbeing Barometer streeft ernaar een totaalbeeld te verschaffen van hoe consumenten in 24 Europese landen hun persoonlijke financiën beheren, en rangschikt landen van nummer 1 (beste) tot nummer 24 (slechtste).

Financial Wellbeing Barometer 2022

Een beoordeling van het vermogen van consumenten om in hun dagelijkse noodzakelijke uitgaven te voorzien en hun financiën onder controle te houden. De score houdt rekening met: inkomen, betalingscapaciteit, schuld in verhouding tot inkomen, spaarquote en financiële geletterdheid.

 

Financial Wellbeing Barometer 2022 >


DACH-landen bovenaan in de barometer

De drie DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) behalen de beste score in de barometer van dit jaar.

Bescheiden herstel in Zuid-Europa

Vooral Griekse consumenten maken zich zorgen over het trage herstel na de pandemie.

Dynamische economische situatie

Bedrijven en huishoudens krijgen het economisch alweer zwaar te verduren na de Russische invasie in Oekraïne.

“Gezien de recente gebeurtenissen in de wereld, zoals de invasie van Oekraïne, kunnen we verwachten dat de economische situatie voor veel consumenten zal verslechteren. Velen zullen in eerste instantie hun rekeningen en eten moeten betalen in plaats van de aflossing van hun schulden.”

Anna Zabrodska, Senior Economist, Intrum

Europese landen gerangschikt volgens financieel welzijn

De DACH-landen scoren in 2022 het best op financieel welzijn. Tsjechië houdt goed stand. Aan de andere kant vertoont Zuid-Europa slechts een bescheiden herstel, en Griekenland bengelt na jaren van economische en financiële crisissen onderaan. Het VK daalt dan weer in de ranglijst vanwege zijn lage score op financiële geletterdheid.


Financial Wellbeing Barometer 2022

Download het rapport