Inflatie leidend voor studiekeuze: helft ouders adviseert kinderen een goed betaalde baan te zoeken in plaats van droom na te jagen

Vandaag de dag adviseert de helft van de Nederlandse ouders (49%) hun kinderen een studie te kiezen die later een goed betaalde baan oplevert. De alsmaar stijgende inflatie weerhoudt deze ouders ervan hun kinderen te stimuleren om hun dromen na te jagen in een minder goed betaalde baan. Dit blijkt uit recent onderzoek van Intrum onder 1.000 Nederlanders. Ten opzichte van andere Europese ouders, houden de Nederlandse ouders hun hoofd koel. Nederland behoort hiermee namelijk tot de top 10 Europese landen waarbij ouders zich, ondanks de economisch turbulente tijd, het minst laten beïnvloeden door de inflatie.

Financiële bezorgdheid uit zich op andere vlakken

De inflatie is voor ouders ook een reden om hun kinderen op allerlei andere manieren te helpen. Twee derde van de ouders (63%) waarschuwt hun kinderen in deze tijd extra om geen schulden te maken. Daarnaast besteedt 59 procent van de ouders ook meer tijd aan de financiële geletterdheid en -ondersteuning. En ondanks dat de rekeningen harder stijgen dan het inkomen, zet 57 procent van de ouders zelf meer geld opzij, om eventuele financiële problemen van hun kinderen zelf op te kunnen vangen.

College
Collegezaal

Guy Colpaert, directeur van Intrum Benelux: “Jongeren die in Nederland die op het punt staan om een studierichting te kiezen, worden mogelijk beïnvloed door de inflatie. Het lijkt aantrekkelijker om nu te kiezen voor een studierichting die later een baan oplevert waar royaal voor betaald wordt. Echter, maakt het niet uit welk salaris je uiteindelijk verdient. Het gaat erom hoe je er als mens mee om kunt gaan. Het vermogen om te begrijpen hoe geld werkt en een stukje verantwoord kunnen omgaan met geld zijn belangrijkere factoren om uiteindelijk niet in de problemen te komen. Zorg er daarom als ouder voor dat jouw kinderen verantwoord kunnen omgaan met hun geld, door ze verantwoordelijkheden te geven. Dan kunnen ze hoe dan ook hun dromen najagen, een baan kiezen waar ze gelukkig worden en maandelijks hun rekeningen blijven betalen.”