World Savings Day: Intrum’s rapport laat zien dat Europeanen nog steeds geen geld opzij zetten

4 op de 10 Europeanen geeft aan dat ze niet elke maand geld opzij zetten om te sparen. De situatie is het meest zorgwekkend in Letland en Griekenland, waar dit voor bijna 60% van de consumenten geldt. "Sparen helpt ons om onze dromen te verwezenlijken en zorgt ervoor dat we minder snel in financiële problemen belanden", zegt Carlijn Hofland, woordvoerder van Intrum Nederland.

Bijna de helft van de Europeanen spaart niet maandelijks

World Savings Day werd al in 1924 door de World Society of Savings Banks in het leven geroepen om sparen te bevorderen en de financiële zelfredzaamheid van mensen te versterken.

Uit Intrum's European Consumer Payment Report 2018 (ECPR) komt naar voren dat 41% van de Europeanen niet maandelijks geld opzij zet. Dit is met name problematisch in Letland en Griekenland, deels als gevolg van onderliggende economische situatie.

Percentage respondenten dat niet spaart.
Percentage respondenten dat niet spaart.

Ruim één derde Nederlanders kan onvoorziene kosten niet hebben

Wanneer we naar Nederland kijken zien we dat 1 op de 10 Nederlands de afgelopen 6 maanden geld heeft geleend of zijn kredietlimiet heeft verbruikt om rekeningen te kunnen betalen. De voornaamste reden was het gebrek aan spaargeld.

Meer dan de helft (60%) van de Nederlanders spaart maandelijks een geldbedrag. Het aantal Nederlanders dat spaart is in 2018 toegenomen ten opzichte van 2017. Het bedrag dat gemiddeld per maand opzij gelegd wordt is € 300,00. Opmerkelijk is dat slechts 59% aangeeft zich een onvoorziene uitgave van een half netto maandloon te kunnen permitteren. Dit betekent dat maar liefst 41% van de bevolking dit niet kan en wanneer nodig, mogelijk in de problemen raakt.

Millennials sparen het meest

Als we naar leeftijdsgroepen kijken, zien we dat millennials (mensen tussen 25-34) het meest sparen; bijna 71% van de millenials zegt dat ze elke maand geld sparen. Dit in tegenstelling tot senioren ouder dan 65 jaar (60%). Dit hangt mogelijk samen met de strengere hypotheekeisen die de noodzaak tot sparen voor millenials vergroot.

Sparen voor de dagen dat het wat minder goed gaat

Van degenen die daadwerkelijk elke maand geld sparen, was de grootste motivatie zich voor te bereiden op onverwachte uitgaven. Voor de Nederlandse  spaarders geldt dit voor 79% van de respondenten.

Waarom spaart u?
Redenen om te sparen.

Als je financiële problemen hebt, wacht dan niet af maar vraag om advies. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om te sparen, omdat hun maandelijkse inkomen dit simpelweg niet toelaat. Dit vergroot de kans echter op mogelijke financiële problemen wanneer er bijvoorbeeld een onverwachte uitgave gedaan moet worden. Intrum helpt klanten graag in het onder controle krijgen van hun financiën.

"Het is Intrum’s doel om zoveel mogelijk mensen te helpen om schuldenvrij te worden. Belangrijk hierin is om zo snel mogelijk contact te leggen met een professionele partij of vertrouwenspersoon, zodat de situatie zo snel mogelijk onder controle gekregen kan worden," zegt Rody Overwater – Director Operations.

Over het onderzoek

Intrum heeft gegevens verzameld van 24.398 consumenten in 24 Europese landen om inzicht te krijgen in het dagelijks leven van Europese consumenten, inclusief hun uitgaven en het vermogen om hun huishoudelijke financiën op maandelijkse basis te beheren.

Meer cijfers bekijken?

Download hier het complete rapport

Noot: De 2019-editie van het European Consumer Payment Report (ECPR) wordt op 28 november 2019 gepubliceerd.